Mobilinnovation 2020

Mobilinnovation 2020

(programma onderaan)

Op de snelweg naar zero emissie passagiersvervoer ligt de focus -misschien te éénzijdig- bij batterij elektrische bussen en autocars. Andere technologieën worden al te snel verwezen naar een verdere toekomst. Dit is op vandaag het geval voor waterstof en brandstofcellen. Veel heeft te maken met de investeringskost voor de voertuigen, die inderdaad nog op ongeveer 500% percent ligt in vergelijking met Euro VI-bussen. Gemakkelijkheidshalve worden de kosten voor de laadinfrastructuur  in die vergelijking veelal buiten beschouwing gelaten.

In het geval van waterstof kunnen die kosten ofwel geminimaliseerd worden als de waterstof bij een externe leverancier wordt aangekocht, ofwel moet in een eigen elektrolyse station worden voorzien. Afhankelijk van de grootte van de vloot en enkele criteria gerelateerd aan het depot moet hierin een keuze gemaakt worden. 

Andere zaak is de beschikbaarheid van de energie tijdens de ritten – opportunity charging in het geval van stadsvervoer is in the picture, maar in het geval van lange afstandsritten of ongeregeld vervoer is dit een heel ander verhaal, bijvoorbeeld de tijd die nodig is om de batterijen weer volledig te laden is een heikel punt. Tanken van waterstof is zeer gelijk aan het tanken van diesel, het gebeurt in enkele minuten en het manoeuvre is quasi identiek. Operationeel dus zeker het overwegen waard. 

Blijft over de energie kost: €10,- tot € 12,- per kg op vandaag … alhoewel een daling van die prijs tot €6,- à €7,-in het vooruitzicht wordt gesteld naarmate de productie en de vraag zal toenemen. Hou rekening met een verbruik van ongeveer 8 à 9 kg per 100km.

Wetende dat een waterstof-productie-eenheid momenteel in Oostende wordt gebouwd (een project met o.a. DEME en Colruyt) en dat de recent goedgekeurde Europese waterstofstrategie significante middelen voorziet voor waterstofprojecten, is een sterke toename van de aandacht voor bussen en autocars op waterstof nu al waar te nemen….En eigenlijk gaan we er al een tijdje van uit dat voor bepaalde typeritten waterstof dé brandstof van de toekomst is. 

 

Hoog tijd dus om experten en beleidsverantwoordelijken aan het woord te laten en onze inzichten te delen tijdens Mobilinnovation 2020, op 20 november in Kortrijk!

 

Programma


Ontvangst met hapje en drankje

 
Verwelkoming

 
Keynotes:

 • Europees Beleid (Bart Biebuyck FCH-JU)
 • H2 -technologie en toepassingen (Adwin Martens WaterstofNet)
 • Bevoorrading/Distributie (case Colruyt DATS Fluxys Eoly Zeebrugge)

Panelgesprekken

 • Constructeurs (VDL, Van Hool, Volvo, IVECO,…)
 • Operatoren (case Keulen, Ninatrans,…) 
 • Q&A

Keynote Vlaams beleid door Mevr. Lydia Peeters, Vlaams minister voor Mobiliteit

 
Slotwoord en netwerkreceptie

 

Registreer hier

20/11/2020
13:00
20/11/2020
16:00
Location
address
Kortrijk Xpo - Meeting Center
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk
Belgium
Become an expert and ...
 • create your own articles
 • speak at our seminars
 • contribute to the Busworld Academy community
Become an expert!
Receive our newsletter
Subscribe to our monthly newsletter and stay up to date! Receive the latest news, hot topics, seminar invitations and much more!
By submitting your emailaddress, you agree to our privacy policy.
Create your account now!
 • comment on articles
 • download presentations
 • stay up to date
Create your account!
Want to know more?

Want to know more about Busworld Academy, an article, an expert, a seminar, ...?

Ask your question